Hét bier van dé stad Roosendaal…
Website by Evelien Walravens  Copyright SCB
Krant: BN de Stem 20-02-2009
Opvolger Arnulfus Tripel in de maak
BN de Stem 20-02-2009
door Jos Hack
ROOSENDAAL   –   Een   zeer   select   gezelschap   heeft   tijdens   de   nieuwjaarsreceptie   al   iets   van   de   smaak   meegekregen.   Over iets   meer   dan   twee   maanden   wordt   het   een   product   voor   iedereen.   Dan   heeft   Roosendaal   er   weer   iets   van   eigen   bodem   bij. Een   nieuw   eigen   bier.   Arnulfus   1809   komt   er   op   de   etiketten,   speciaal   gebrouwen   in   het   kader   van   de   viering   van   200   jaar stadsrechten en is verkrijgbaar vanaf 3 mei.
De   opvolger   van   de   al   bestaande   Arnulfus   Tripel   is   een   product   van   de   Stichting   Cerevisiam   Bibat.   Die   stichting   houdt   zich voornamelijk   bezig   met   de   verkoop   en   de   promotie   van   de   Arnulfusbieren,   maar   heeft   ook   de   bedenker   van   het   recept   voor het   nieuwe   bier   in   haar   gelederen.   Dat   is   fijnproever   Peter   Broos   uit   Roosendaal.   De   1809   wordt   volgens   hem   een   echte doordrinker.
“Een   biertje   met   een   alcoholgehalte   van   5,5   procent.   Dat   is   iets   sterker   dan   van   een   gewoon   pilsje,   maar   twee   procent minder dan van de Tripel”, zegt Broos.
Net   als   de   tripel   wordt   dat   bier   in   Waalwijk   gebrouwen   bij   Sjef   Groothuis   van   brouwerij   3   Horne.   Het   bier   is   straks   in fusten,   maar   ook   in   grote   en   in   kleine   flessen   tot   minstens   eind   december   verkrijgbaar   in   Roosendaal   en   in   de   omliggende dorpen. In eerste instantie wordt er 750 liter van dit nieuwe vocht geproduceerd.
Een   paar   dagen   voor   de   officiële   feestdatum   wordt   dan   een   vel   postzegels   geïntroduceerd.   Ook   die   zegels   herinneren   aan   de twee eeuwen dat Roosendaal over stadsrechten beschikt.
Peter   Broos,   in   het   dagelijks   leven   docent   aan   het   Marklandcollege   in   Zevenbergen,   heeft   enkele   jaren   geleden   in   Boxtel   een cursus   bierbrouwen   gevolgd.   Sindsdien   heeft   hij   de   smaak   pas   echt   goed   te   pakken.   Thuis   experimenteert   hij   regelmatig   in de keuken.
“Meestal   in   mijn   vakanties   en   bij   voorkeur   op   momenten   dat   vrouwlief   weg   is.   Dan   kan   ik   lekker   een   hele   dag   rommelen. Voor eigen gebruik beperk ik het meestal tot een liter of tien”, aldus de bedenker van de 1809.
This entry was posted in
Media
and tagged
BN de Stem
,
Krant
,
Media
. Bookmark the
permalink
.
Website by Evelien Walravens  Copyright SCB
Het bier van Roosendaal…