Hét bier van dé stad Roosendaal…
Website by Evelien Walravens  Copyright SCB
Krant: Roosendaalse Bode 31 mei 2006
Brabants bierpallet op HapStap
Roosendaalse Bode 31 mei 2006
In   verband   met   de   festiviteiten   rond   Brabant   900   komt   het   Roosendaals   Biergilde   met   een   toepasselijk   pallet   aan   speciaal bieren uit het hertogdom Brabant in het komende weekend tijdens HapStap.
Brabant 900
Negen   eeuwen   geleden   in   1106,   werd   aan   de   graaf   van   Leuven   de   hertog   titel   verleend.   Hij   en   zijn   nazaten   maakten daarvan   gebruik   om   hun   macht   en   hun   grondgebied   te   vergroten.   Uiteindelijk   ontstond   zo   het   hertogdom   Brabant,   een van   de   toonaangevende   gewesten   van   de   Nederlanden.   Het   omvatte   de   huidige   provincies   Noord-Brabant,   Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het hoofdstedelijke gewest Brussel.
Presentatie Roosendaalse Arnulfus Tripel
Enige   tijd   later   schonk   Arnulfus   de   Brabander,   vermoedelijk   een   telg   van   het   Vlaamse   adelgeslacht   Berthout,   Heren   van Grimbergen,   goederen   in   en   om   Nispen   aan   de   Abdij   van   Tongerlo.   Deze   geestelijke   heeft   dit   in   een   acte   laten   vastleggen in 1157.
Doordat   de   norbertijnen   van   deze   Abdij   van   Tongerlo   in   de   eeuwen   daarna   aan   de   ontwikkeling   van   Roosendaal   en omgeving hebben bijgedragen, heeft het Roosendaals Biergilde voor hun nieuwe bier gekozen voor de naam Arnulfus.
Op   maandag   22   mei   heeft   namelijk   deze   actieve   vereniging   een   eigen   ontwikkeld   bier   op   de   lokale   markt   gezet;   Arnulfus Tripel   genaamd.   Een   van   de   brouwers   die   dit   gilde   rijk   is,   heeft   vorig   jaar   zijn   eigen   bierbrouwsel   laten   proeven.   Tijdens deze   maandelijkse   proeverij   waren   de   leden   het   er   over   eens   dat   hier   iets   mee   moest   gebeuren.   Peter   Broos,   de   bedenker van   de   receptuur   van   de   tripel,   droeg   de   rechten   over   aan   de   vereniging.   Deze   is   opgepaste   wijze   gaan   zoeken   naar   een brouwerij   en   kwam   uit   bij   Brouwerij   de   3   Horne.   Na   gesprekken   tussen   leden   van   het   bestuur   en   de   eigenaar   van   de brouwerij   Sjef   Groothuis   kwam   men   al   snel   tot   een   overeenkomst.   In   de   afgelopen   periode   is   de   Roosendaalse   Tripel   daar gebrouwen, gebotteld en in Roosendaal afgeleverd.
Tijdens   het   komende   weekend   is   dit   lokaal   ontwikkelde   product   te   verkrijgen   bij:   Biercafé   De   Sjoes,   Proeverij   Caruso, Steakhouse    Captain    Cook,    De    Moriaan    eten&drinken,    Het    Verkadehuis,    De    3    Weesgegroetjes    en    het    Wapen    van Roosendaal.   Daarnaast   is   dit   speciaal   bier   natuurlijk   ook   te   proeven   in   de   stand   op   het   HapStap   van   het   Roosendaals Biergilde.   Naast   deze   Roosendaalse   Tripel   worden   ook   hier   bieren   geschonken   uit   Hilvarenbeek,   Kaatsheuvel   en   uit Vlaams   –   en   Waals   Brabant.   De   fijnproevers   kunnen   een   keuze   uit   bovengenoemde   speciaal   bieren   maken.   Op   een palletje   worden   naar   keuze   een   drietal   proefglaasjes   voor   een   eenheidsprijs   met   de   bijbehorende   achtergrondinformatie geserveerd. Proost!
Koken met Arnulfus
Een   aantal   lokale   koks   hebben   in   de   afgelopen   periode   geëxperimenteerd   in   de   keuken   met   de   aangeboden   Arnulfus. Peter   Kesseler   van   het   Verkadehuis   is   op   zoek   gegaan   naar   regionale   ingrediënten   voor   zijn   biergerecht   zoals   rabarber   uit Wouw   en   paling   uit   de   Biesbosch.   De   koks   van   Proeverij   Caruso   vonden   een   mooie   combinatie   met   deze   zachte   tripel   in een   ovenschotel   met   roodbaarsfilet.   Herman   Leijnse   van   restaurant   De   Belofte   serveert   zelfs   tijdens   HapStap   een   mals speenvarken   samen   met   een   Arnulfussaus.   Jeremy   Vermolen   van   Eethuis   Den   Dieje   heeft   onlangs   de   Arnulfus   Tripel tijdens   zijn   kookprogramma   Lijn   4   op   RTL4   gepresenteerd.   Naast   de   resultaten   van   bovengenoemde   koks,   leveren Steakhouse   Captain   Cook   en   restaurant   De   Moriaan   ook   een   bijdrage.   Deze   verrassende   kookresultaten   zijn   op   schrift gezet en worden in de komende periode uitgereikt of zijn te lezen op www.arnulfusbier.nl
Voor   meer   informatie   kunt   u   telefonisch   contact   opnemen   met   Anton   Walravens   van   het   secretariaat   onder   nummer 0165 – 552778 of kijk op www.roosendaalsbiergilde.nl
This entry was posted in
Media
and tagged
Bode
,
HapStap
,
Krant
,
Media
. Bookmark the
permalink
.
Website by Evelien Walravens  Copyright SCB
Het bier van Roosendaal…