Hét bier van dé stad Roosendaal…
Website by Evelien Walravens  Copyright SCB
Krant: Roosendaalse Bode 28 mei 2006
Roosendaals Biergilde Presenteert Roosendaals Tripel
“Alsof er een engeltje op je tong….”
Roosendaalse Bode 28 mei 2006
Door Adriënne Colin
ROOSENDAAL   –   Het   Roosendaals   Biergilde   is   op   3   november   2002   opgericht   en   heeft   tweeëndertig   enthousiaste   leden waaronder   drie   (aspirant)brouwers.   Afgelopen   zomer   heeft   een   van   de   leden,   Peter   Broos,   een   uniek   eigen   bier   binnen   de gelederen   gepresenteerd.   Dit   viel   zo   in   de   smaak,   dat   het   idee   ontstond   om   dit   unieke   product   in   grotere   hoeveelheid   te laten brouwen. Maandag 22 mei werd in bier café De Sjoes het eerste vat Arnulfus Tripel aangeslagen.
Het   Roosendaals   Biergilde   streeft   ernaar   om   op   een   serieuze   maar   gezellige   wijze   de   bierkennis   van   haar   leden   en/of genodigden   te   vergroten,   te   delen   of   over   te   brengen.   In   principe   iedere   eerste   zondag   van   de   maand   is   het   bierproeverij   in biercafé   De   Sjoes,   waar   men   over   een   zeer   gezellig   proeflokaal   beschikt.   “Heel   erg   leuk,   intussen   hebben   we   een   gemêleerd gezelschap jong en oud”, vertelt Patrick; uitbater van De Sjoes.
“Wij   zijn   begonnen   nadat   we   met   een   stel   liefhebbers   vierentwintig   uur   naar   Antwerpen   zijn   geweest   naar   brouwerij   en bierlokalen. We stelden hier veel vragen over technieken en ingrediënten.”
Ambachtelijke brouwerij
Maar   niemand   laat   natuurlijk   het   achterste   van   zijn   tong   zien,   net   als   Peter   Broos,   samensteller   van   de   receptuur   van Arnulfus    Tripel.    Wel    wil    hij    kwijt    alleen    natuurlijke    produtten    te    hebben    gebruikt:    “Roosendaals    water”,    vertelt    hij lachend,” drie soorten gerst, hop, gist, koriander voor een frisse frulting en honing voor de zachtheid van het bier.
Het   is   altijd   spannend,   klopt   het   wel,   is   de   kleur   goed   en   een   belangrijk   moment   is   het   proeven.   Het   resultaat   na   drie   jaar   is dan   je   ‘eigen   biertje”.   Er   is   in   kaatsheuvel   een   ambachtelijke   brouwerij   gevonden,   de   3   Horne,   die   het   speciale   bier   heeft gebrouwen.
Rijk Roosendaal verleden
Luc   Goderie   heeft   het   ontwerp   voor   het   etiket   van   Arnulfus   Tripel   gemaakt.   “Een   bier   met   een   rijk   Roosendaals   verleden. Het   dankt   zijn   naam   aan   Arnulfus   de   Brabander,   vermoedelijk   een   telg   van   het   Vlaamse   adelgeslacht   Berthout,   heren   van Grimsbergen.   Deze   geestelijk   schonk   volgens   de   akte   uit   1157   goederen   in   en   om   Nispen   aan   de   Abdij   van   Tongerlo.   De norbertijnen   van   deze   abdij   hebben   in   de   eeuwen   daarna   aan   de   ontwikkeling   van   Roosendaal   en   omgeving   bijgedragen”. Oud-wethouder Leo de Jaeger opende maandagavond officieel de eerste fles.
Zintuigen activeren
Het   Roosendaals   Biergilde   heeft   veel   activiteiten   ontwikkeld   vanaf   2002.   Ruim   veertig   bierproeverijen,   negenbrouwerijen en   vier   bierfestivals   sibezocht,   deelname   aan   kerstbierenfestivals   en   HapStap.   “Inmiddels   hebben   we   onze   eigen   huisstijl ontwikkeld.   Bierproevers   zijn   geen   ‘drinkers’,   we   proberen   ervoor   teren.   Waar   proeft   het   bitter,   aan   welke   kant   proef   je zoet”,   aldus   voorzitter   Eef   Stoopendaal.   Eind   deze   maand   wordt   de   website   www.arnulfusbier.nl   in   gebruik   genomen waarop alle informatie is te vinden.
Proost!
Het   Roosendaals   Biergilde   heeft   nog   genoeg   toekomstplannen.   In   de   toekomst   zal   het   Arnulfusbier   in   speciale   glazen gedronken   kunnen   worden.   Bierviltjes,   tapknoppen   en   posters   zijn   in   aantocht.   Tijdens   het   HapStap-weekend   in   juni   kan het publiek kennismaken met het bier in verschillende horecagelegenheden.
Tevens   wordt   dan   een   receptenboekje   uitgegeven,   enkele   koks   hebben   het   bier   verwerkt   in   speciale   recepten.   “Een   mooie aanvulling   voor   onze   Roosendaalse   presentatie   naar   buiten,   voor   de   gemeente   bijvoorbeeld   om   als   relatiegeschenk   weg   te geven. Ik ben onder de indruk en overtuigd dat Arnulfus Tripel zijn weg zal vinden”, besluit de teamt Jaeger. Proost!
This entry was posted in
Media
and tagged
Bode
,
Krant
,
Media
,
presentatie
. Bookmark the
permalink
.
Website by Evelien Walravens  Copyright SCB
Het bier van Roosendaal…